• Darmowa przesyłka od 100 zł
  • Darmowy odbiór w salonie
  • Możliwość zapłaty w ratach

Dopasowanie buta narciarskiego

Ponieważ dobrze dopasowany but to komfort, a zarazem precyzja jazdy, wszyscy producenci butów narciarskich prześcigają się w tworzeniu specjalnych technologii umożliwiających precyzyjne dopasowanie buta narciarskiego do stopy narciarza. Nazwy technologii formowania butów takie jak Custom Shell, Memory Fit, Form, Fit itd. nic nam nie mówią, ale sprowadzają się do jednego, poprawienia naszego komfortu i precyzji przekazywania impulsów z butów na narty.

Dopasowanie buta narciarskiego możemy podzielić na 4 segmenty.

  1. Dopasowanie buta narciarskiego po przez dostępne regulacje mechaniczne,
  2. Dopasowanie termiczne skorupy buta narciarskiego,
  3. Dopasowanie termiczne buta wewnętrznego,
  4. Dopasowanie, dobranie odpowiedniej wkładki,

Od czego powinniśmy zacząć?

Dobór buta narciarskiego zaczynamy od pomiaru długości i szerokości stopy oraz jej wysklepienia na specjalnych miarkach. (dostępne tylko w specjalistycznych sklepach). Pomoże nam to wybrać odpowiedni model buta, rozmiar oraz odpowiednią wkładkę pasującą do wysklepienia naszej stopy. Odpowiednio dobrana wkładka wewnętrzna poprawia nam stabilność stopy w bucie narciarskim, wpływa na prawidłowe rozłożenie sił nacisku i mniejsze zmęczenie podczas jazdy na nartach. Buty narciarskie zawsze powinniśmy mierzyć w pełni zapięte, aby pięta idealnie nam się oparła o tył buta, klamry zapinamy z umiarkowaną siłą, powinno być słyszalne delikatne kliknięcie. Na tym etapie możemy wyregulować klamry micro i macro regulacją, jak i inne dostępne regulacje mechaniczne – canting, regulacja podbicia, regulacja twardości, regulacja szerokości łydki, itp.  W bucie powinniśmy postać około 5-10 minut, aby but się ułożył na nodze. Jeżeli odczuwamy delikatny ucisk, możemy to dodatkowo skorygować na kilka sposobów:

  1. Wygrzewanie buta wewnętrznego - wkładamy buta wewnętrznego do specjalnego urządzenia tzw. Piekarnika/nagrzewnicy, nastawiamy na zalecaną przez producenta temperaturę i po około 10-15 minutach zakładamy buta na nogę, musimy oczywiście pamiętać o założeniu odpowiednich skarpet narciarskich. Zapinamy klamry z umiarkowaną siłą, nie za mocno. Stoimy w pozycji narciarskiej z lekko ugiętymi nogami ok. 10-15 minut do czasu ostygnięcia buta wewnętrznego. But w tym czasie dopasuje się do naszej stopy, zniweluje ewentualne uciski i wypełni wolną przestrzeń.


  1. Wygrzewanie skorupy buta - wkładamy skorupę buta do specjalnego urządzenia tzw. piekarnika,  nastawiamy na zalecaną przez producenta temperaturę i czas, zakładamy buta na nogę. Ważne, aby sprzedawca lub serwisant pomógł nam w założeniu buta, (but, a przede wszystkim klamry są gorące), musimy oczywiście pamiętać o założeniu odpowiednich skarpet narciarskich, dopinamy klamry z umiarkowaną siłą. Stoimy w pozycji narciarskiej z lekko ugiętymi nogami ok. 10-15 minut do czasu ostygnięcia buta. W niektórych przypadkach schładzamy buta specjalnymi zimnymi padami, przyspieszając proces. W tym czasie skorupa buta dopasowuje się w odpowiednich miejscach gdzie występował ucisk i zapamiętuje kształt. W przypadku gdy mamy mocniej wystające kostki lub inne zwyrodnienia na stopie, możemy dodatkowo w tych miejscach przed formowaniem nakleić na stopie odpowiednie pady, co jeszcze wydatniej podczas formowania zwiększy nam punktowo przestrzeń w bucie i nie będziemy czuć ucisków.


Planując zakup butów narciarskich musimy pamiętać, że czas spędzony na nartach jest z reguły naszym czasem wolnym. Chcielibyśmy go spędzić przyjemnie, nie myśląc o problemach. Źle dobrane i dopasowane buty mogą nam to zepsuć!!


​​​​​​​